The Third Level Extra Questions and Answers Important Questions Class 12 English Vistas - Learn Hool

Here we are providing The Third Level Extra Questions and Answers Important Questions Class 12 English Vistas, Extra Questions for Class 12 English was designed by subject expert teachers. In this article, we are explained how did charley reach the third level

The Third Level Extra Questions and Answers Important Questions Class 12 English Vistas

The Third Level Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What was the psychiatrist’s reaction when Charley told him about ‘The Third Level’?
Answer:
The psychiatrist told him that it was a walking-dream wish fulfillment. He also told that Charley was unhappy.

Question 2.
What is the world filled up with?
Answer:
The world is filled up with insecurity, fear,war .worry and a lot of tensions. On the other hand, there is joy, satisfaction, security and positivity in the world also.

Question 3.
What, according to the author is ‘Stamp Collecting ?
Answer:
According to the author, stamp collecting is a ‘temporary refuge from reality’. Its an escapement from worldly worries.

Question 4.
What happened with Charley at Grand Central Station?
Answer:
At Grand Central Station, Charley entered into a subway to get the train to his home but he was misdirected and entered into an another way that was, according to him ‘The Third Level’.

Question 5.
What did Charley find there?
Answer:
At the third level, Charley saw the people wearing old-fashiond dress, an old locomotive, newspaper dated June 11, 1894, brass spittoons, flickering gas same lights and many other things related to that century.

Question 6.
What do you understand by escapement?
Answer:
Escapement, in this sense means the saving of oneself from worldly worries like insecurity, fear, war, worry and a lot.

Question 7.
I’ve taken the obvious step’. Explain.
Answer:
Nobody believed on Charley’s statement about ‘The Third Level’. His wife was alarmed and brought him to the psychiatrist. Charley himself needed to meet the psychiatrist. It was an ‘obvious step’.

Question 8.
What was Charley’s vision about Galesburg town?
Answer:
Charley thought that Galesburg was still a wonderful town. In that century in 1894, people used to sit on their lawns, having sufficient time to talk to each other, smoking cigars, women waving palm-leaf fans in very long summer evenings, overall, it was a peaceful and friendly place.

Question 9.
Why did Charley return from the third level?
Answer:
With the wings of imagination, Charley returned to collect enough money to buy two tickets to Galesburg town for himself and his wife Louisa. (As the clerk was not accepting the currency which Charley was having related to the modem world.)

Question 10.
When and how did Charley find the letter of Sam?
Answer:
One night, while fussing with his stamp collection, Charley found, among his oldest first-day covers, the letter of Sam with a six-cent stamp mailed to his Granddad earlier into his collection.

Question 11.
How much old currency did Sam buy?
Answer:
Sam bought the old currency worth eight hundred dollars.

Question 12.
What business did Sam want to do?
Answer:
Sam wanted to do the business of hay, feed and grain.

Question 13.
What did the ticket clerk say to Charley?
Answer:
The ticket-clerk scolded Charley that that was not the real currency which he was having. Additionally, he warned Charley that if he was trying to skin him, he would not go very far. He would be prisoned.

Question 14.
‘But now we are both looking….’ What does this refer to? Explain.
Answer:
The above mentioned words were said by Charley as he and his wife Louisa, both every weekend started to search the third level because they had the proof. Charleys friend Sam was disappeared. So, they both Charley Louisa were looking for the third level.

Question 15.
What does the third level refer to?
Answer:
The third level refers to the subway of the Grand Central Station in New York. Though this ‘Third level’ was not present there physically, but Charley claimed it to be present there.

Question 16.
Would Charley ever go back to the ticket- counter on the third level to buy tickets to Galesburg for himself and his wife?
Answer:
No, Charley would never go back to the ticket-counter on the third level to buy tickets to Galesburg for himself and his wife because he would never find that third level again possibly.

Question 17.
Do you think that the third level was a medium of escape for Charley? Why?
Answer:
Yes, The third level was a medium of escape for Charley because he might be unhappy and fearful form worldly worries. He explained that he meant the modern world is full of insecurity, fear, war, worry and all the rest of it, and he just wanted to escape from that and this happens when any person is unable to face and fight such abstract aggressors.

Question 18.
What do you infer from Sam’s letter to Charley?
Answer:
Sam’s letter to Charley proves that Sam has found and reached to the third level. He is staying there in Galesburg since last two weeks and watching various activities and explains to Charley. He invites both Charley and his wife Louisa and motivates them . to continue their search of the third level. So, we can say that Sam was also a victim of worldly worries and seeking the escapement, like Charley.

Question 19.
“The modern world is full of insecurity, fear, war, worry and stress”. What are the ways in which we attempt to overcome them?
Answer:
No doubt, the modern world is full of insecurity, fear,war worry and stress. And to overcome them, people start to adopt their own ways. As some people start to imagine and develop their own unreal world, whereas some people start to use alcoholic products and destroy their lives. These all ways are just only escapement and not the solution.

The Third Level Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Do you think that the third level was a medium of escape for Charley? Why?
Answer:
Actually, the third level did not exist at the Grand Central Station. It was confirmed by the station master. Charley, during returning his home only imagined about the third level to escape himself from the dissonant truth of this world. He often used to think to move to Galesburg which existed in 1894. It was considered that the people at that time were without worldly tensions.

He himself also wanted to reach there and imagined his presence in that century. Once he returned to the real life but was continously thinking about that world. At the same time, his friend Sam’s disappearance compelled him-fo believe about it and then again he as well as his wife Louisa, both started to search the third level. In this way, we can say that the third level was surely a medium of escapement for Charley. Though it was an imagination, but gave him more satisfaction.

Question 2.
Why did Charley again wanted to go to the third level?
Answer:
As once Charley had visited the third level in his imaginations, he found and noticed a big difference and as Galesburg was in his thought since starting to find the peace, he became totally satisfied but after reaching to the ticket-window, he came to know that he was unable to buy tickets or to do any trans¬action due to lack of the currency of those days. He realised it and returned to the real life to buy some old time currency from the exchange and than to return to the third level and Galesburg to stay there permanently.

He, actually wanted to buy two tickets to Galesburg for himself and his wife as he was sure that in Galesburg, people live without worldly worries and have enough time to spend with each other. Things were also very cheap and with the money with him, he would be able to survive there easily. So, Charley wanted to return to the third level for his escapement and satisfaction, though the third level actually did not exist, it was only his imagination.

Question 3.
Philately helps keep the past alive. Discuss other ways in which this is done. What do you think of the human tendency to constantly move between the past, the present and the future?
Answer:
Philately Stamp collecting, the study of postage stamps, postal routes, postal history etc. is a way adopted by many persons to keep the past alive in their minds. Except this way, various other ways keep our past alive as through museums, historical buildings & monuments, things used by the past persons, photographs, old books; we travel into our past.

Its the common tendency of human beings to travel or to constantly move between the past, the present and the future. Actually, we live in present but through the gift of memory given by God, we go years back and through the power of imagination, we try to step into future also. This shifting is controlled by our conscious and unconscious both parts of mind and thus we find satisfaction and enjoy and survive in this world in the present.

Question 4.
You have read ‘Adventure’ by Jayant Narlikar in Hombill Class XI. Compare the inter weaving of fantasy and reality in the two stories.
Answer:
The lesson ‘Adventure’ written by ‘Jayant Narlikar’ describes about the past’s happening and its major effect on history of the world. Professor Gaitonde made transition from one world to another during his unique experience about battle of Panipat and the professor went back to that time, supposing Maratha’s victory, thus he experienced a different world.

In ‘the third level’, Charley and Sam both escaped from the present situations and experienced a different world. Both the stories are the interweaving of fantasy and reality, facing past and present experiences of the characters and define their mental condition and imaginations.

Question 5.
Do you see an intersection of time and space in the story?
Answer:
Yes, an intersection of time and space is seen in the story. Charley, as an escapist moves in past from present. He reaches in the last century in 1894, that is practically impossible but due to his imagination he was shifted to the third level and found himself at Galasburg, Illinois. That seems to be psychological and his psychiatrist friend Sam is also the victim of modem worldly worries and he himself also shifts to the third level. The author Jack Finney is a science fiction writer and presents the intersection of time and space both in a very logical way and proves its possiblity due to escapement.

Question 6.
Apparaut illogicaly sometimes turns out to be a futuristic projection? Discuss.
Answer:
Apparant illogicality sometimes turns out to be a futuristic projection as most of the things we see around, once were in somebody’s thoughts and seemed to be impossible, but later proved possible. Science has made it possible. Our unconcious mind is responsible for such happenings.

With the combination of these, we sometimes able to invent or discover the amazing things and facts that are totally unknown for the world till its physical appearance. ‘So, at its early stage, impossiblity arrives but soon, due to right projection, comes in the view and startles the common mass.


@ Designed By : Vikas Copyright 2023 @ LearnHool.In